News

#16 zile de activism împotriva violenței bazate de gen

La data de 25 noiembrie, marcăm Ziua Internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și dăm start celor 16 zile de activism împotriva violenței bazate de gen, care au loc în fiecare an.

Aceste 16 zile de activism împotriva violenței bazate de gen, care se răsfrânge în special asupra fetelor și femeilor, reprezintă o inițiativă anuală din cadrul unei campanii internaționale condusă de societatea civilă. Inițiativa începe la 25 noiembrie, Ziua Internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, și se încheie la 10 decembrie, Ziua Drepturilor Omului. Fapt ce demonstrează că violența împotriva femeilor este cea mai răspândită încălcare a drepturilor omului la nivel mondial

Pe parcursul acestei acțiuni, Organizația Națiunilor Unite îndeamnă oamenii să folosească #OrangeTheWorld, pentru a-și manifesta solidaritatea împotriva violenței. Noi facem parte din această inițiativă globală. Astfel, ne propunem să prezentăm în fiecare zi, pe canalele noastre de socializare, un fapt legat de violență bazată pe gen. Totodată, îi invităm pe toți să ia în considerare diferite moduri de a picta lumea în portocaliu, inclusiv purtând culoarea portocalie și utilizând-o pe spațiile digitale pe parcursul celor 16 zile.

Alăturați-vă acestei cauze, pentru a pune capăt violenței împotriva fetelor și femeilor și împărtășiți mesajul pentru a atrage atenția asupra acestei probleme, din păcate încă de actualitate!

Centre de criză pentru mame și copiii lor

„Obișnuiam să mă rog ca mama să-l părăsească pe tata și să scăpăm cu toții de abuzurile lui nesfârșite." - din păcate, asta e ceea ce aud adesea psihologii noștri din centrele de criză. Când vine momentul să vorbească despre asta, copiii și tinerii în cauză realizează că au lăsat în spate tot ce a fost mai rău. Însă, suferințele trăite de ei o perioadă îndelungată de timp își lasă amprenta, iar copiii rămân marcați de astfel de evenimente pe viață. Copii care au fost deja nevoiți să treacă prin niște experiențe împovărătoare și să îndure mult prea multe pentru vârsta lor și, prin urmare, pe parcursul întregii lor vieți.

Să crești în contextul violenței domestice înseamnă să trăiești permanent în frică și stres, departe de ceea ce înseamnă o copilărie normală. De aceea, copii care au fost victime ale violenței au nevoie de un loc sigur și de persoane de încredere, care să îi îngrijească și să le ofere un sentiment de siguranță.
CONCORDIA administrează mai multe centre de criză pentru victimele violenței.

CONCORDIA împotriva violenței asupra fetelor și femeilor

Psihologii noștri știu cât de grea este această luptă și, de obicei, acest drum lung de a ieși din relațiile toxice. Ei înțeleg eforturile parcurse de cineva pentru a se autodepăși și sunt mereu alături de cei afectați, încurajându-i pas cu pas să ducă o viață independentă.

Violența domestică e prezentă în toate clasele sociale. Însă, pentru femeile și copiii din grupurile deja marginalizate și stigmatizate, calea este cu mult mai dificilă. În cadrul activităților și atelierelor de lucru din centrele noastre sociale, noi susținem abilitarea fetelor, investind în educația și bunăstarea lor. Astfel, le încurajăm să participe în luarea deciziilor ce le privește, să facă alegeri conștiente, să se dezvolte și să își realizeze potențialul. Educarea copiilor de astăzi înseamnă adoptarea unei perspective alternative asupra violenței împotriva fetelor și femeilor de către generațiile viitoare.

La nivel mondial, fiecare a treia femeie suferă de violență fizică, psihologică și/sau sexuală pe parcursul vieții sale.

Ce poți face tu?

Haideți să ne arătăm sprijinul nostru pentru toate persoanele afectate de violența de gen și să fim împreună pentru a pune capăt acestui fenomen. Iată câteva moduri în care vă puteți implica:

  • Recunoaște semnele: Atunci când identificăm violența, putem pune capăt acesteia. Aflați cum să recunoașteți semnele abuzului în relații.
  • Ascultă:Și dați-le crezare supraviețuitorilor și persoanelor afectate de violență.
  • Sprijiniți-vă reciproc: Împreună suntem mai puternici. Sprijinirea fetelor, a femeilor și a persoanelor cu identități de gen marginalizate, și colaborarea strânsă cu aliații, este esențială pentru egalitatea de gen și pentru a pune capăt violenței bazate pe gen.
  • Informează-te: Despre ce este violența de gen și cum poate afecta diferite populații. Aflați cum pot obține sprijin supraviețuitoarele violenței de gen și cine îl oferă în comunitatea dumneavoastră.
  • Cunoașteți-vă drepturile: Violența bazată pe gen reprezintă o încălcare a drepturilor omului, inclusiv a dreptului dumneavoastră la sănătate și protecție.
  • Susțineți Campania: : IDacă aparțineți unui grup privilegiat, folosiți această șansă de a vă exprima opinia împotriva violenței de gen. Partajați fotografiile, mesajele și clipurile video care arată cum participați la Campanie, folosind hashtag-ul #16days. Fiți aliatul nostru!
  • Organizații de sprijin: Oferă-te ca voluntar la organizațiile care lucrează pentru a pune capăt violenței sau donați pentru această cauză de Ziua internațională împotriva violenței împotriva fetelor și femeilor.Donați acum!
Ce înseamnă violența bazată pe gen?
Violența împotriva fetelor și femeilor, sau violența de gen (VBG), este una dintre cele mai răspândite încălcări ale drepturilor omului la nivel mondial. Aceasta poate avea loc acasă, la locul de muncă, în spații publice, în școli sau în comunități. Totodată, poate include violența de către partenerul intim, precum violența sexuală, hărțuirea, exploatarea și abuzul, căsătoriile timpurii și forțate ale copiilor și alte practici tradiționale dăunătoare.

 

 

Newsletter Donează