La data de 25 noiembrie, marcăm Ziua Internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și dăm start celor 16 zile de activism împotriva violenței bazate de gen, care au loc în fiecare an.
Aceste 16 zile de activism împotriva violenței bazate de gen, care se răsfrânge în special asupra fetelor și femeilor, reprezintă o inițiativă anuală din cadrul unei campanii internaționale condusă de societatea civilă. Inițiativa începe la 25 noiembrie, Ziua Internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, și se încheie la 10 decembrie, Ziua Drepturilor Omului. Fapt ce demonstrează că violența împotriva femeilor este cea mai răspândită încălcare a drepturilor omului la nivel mondial
Pe parcursul acestei acțiuni, Organizația Națiunilor Unite îndeamnă oamenii să folosească #OrangeTheWorld, pentru a-și manifesta solidaritatea împotriva violenței. Noi facem parte din această inițiativă globală. Astfel, ne propunem să prezentăm în fiecare zi, pe canalele noastre de socializare, un fapt legat de violență bazată pe gen. Totodată, îi invităm pe toți să ia în considerare diferite moduri de a picta lumea în portocaliu, inclusiv purtând culoarea portocalie și utilizând-o pe spațiile digitale pe parcursul celor 16 zile.
Alăturați-vă acestei cauze, pentru a pune capăt violenței împotriva fetelor și femeilor și împărtășiți mesajul pentru a atrage atenția asupra acestei probleme, din păcate încă de actualitate!
„Obișnuiam să mă rog ca mama să-l părăsească pe tata și să scăpăm cu toții de abuzurile lui nesfârșite." - din păcate, asta e ceea ce aud adesea psihologii noștri din centrele de criză. Când vine momentul să vorbească despre asta, copiii și tinerii în cauză realizează că au lăsat în spate tot ce a fost mai rău. Însă, suferințele trăite de ei o perioadă îndelungată de timp își lasă amprenta, iar copiii rămân marcați de astfel de evenimente pe viață. Copii care au fost deja nevoiți să treacă prin niște experiențe împovărătoare și să îndure mult prea multe pentru vârsta lor și, prin urmare, pe parcursul întregii lor vieți.
Să crești în contextul violenței domestice înseamnă să trăiești permanent în frică și stres, departe de ceea ce înseamnă o copilărie normală. De aceea, copii care au fost victime ale violenței au nevoie de un loc sigur și de persoane de încredere, care să îi îngrijească și să le ofere un sentiment de siguranță.
CONCORDIA administrează mai multe centre de criză pentru victimele violenței.
Psihologii noștri știu cât de grea este această luptă și, de obicei, acest drum lung de a ieși din relațiile toxice. Ei înțeleg eforturile parcurse de cineva pentru a se autodepăși și sunt mereu alături de cei afectați, încurajându-i pas cu pas să ducă o viață independentă.
Violența domestică e prezentă în toate clasele sociale. Însă, pentru femeile și copiii din grupurile deja marginalizate și stigmatizate, calea este cu mult mai dificilă. În cadrul activităților și atelierelor de lucru din centrele noastre sociale, noi susținem abilitarea fetelor, investind în educația și bunăstarea lor. Astfel, le încurajăm să participe în luarea deciziilor ce le privește, să facă alegeri conștiente, să se dezvolte și să își realizeze potențialul. Educarea copiilor de astăzi înseamnă adoptarea unei perspective alternative asupra violenței împotriva fetelor și femeilor de către generațiile viitoare.
Haideți să ne arătăm sprijinul nostru pentru toate persoanele afectate de violența de gen și să fim împreună pentru a pune capăt acestui fenomen. Iată câteva moduri în care vă puteți implica: