Invitatul din România a povestit despre mecanismele de intervenție utilizate de către România în cazul copiilor aflați în situație de risc și celor victime ale abuzului, cum se colaborează între instituții și intervine statul atunci când părinții nu reușesc.
În procesul atelierelor, invitații au identificat mai multe lacune în cadrul colaborării actorilor implicați în asistența multidisciplinară a copiilor victime ale abuzului, precum:
- lipsa instruirilor de capacitare funcțională a Echipelor multidisciplinare la nivel de comunitate,
- lipsa instruirilor de capacitare funcțională a Echipelor multidisciplinare la nivel de comunitate,
- absența Autorității Tutelare Locale la sesiuni de formare,
- conferințe pentru a conștientiza rolul pe care îl deține în comunitate, conform Legii 140/2013 privind protecţia specială a copiilor aflaţi în situaţie de risc şi a copiilor separaţi de părinţi,
- lipsa implicării asistenților sociali, cadrelor didactice și medicale în comun cu reprezentanții ordinii publice peste programul de lucru,
- insuficiența resurselor umane calificate pentru toate domeniile enumerate mai sus,
- insuficiența resurselor financiare pentru asigurarea salariilor decente,
- crearea de servicii specializate destinate copiilor cu comportament deviant,
- lipsa comunicării intersectoriale dintre actorii implicați în procesul de identificare, evaluare, referire, asistenţa şi monitorizarea copiilor victime şi potenţiale victime ale violenţei, neglijării, exploatării şi traficului.
Urmează identificarea metodelor de comunicare interinstituțională pentru a creste capacitatea de prevenție și intervenție a actorilor implicați și capacitarea continuă a persoanelor implicate direct în lucrul cu beneficiarii. La fel, un instrument eficient ar fi și creșterea bugetelor alocate pentru sprijinul social.
Conferința „Mecanisme Intersectoriale De Intervenție În Cazul Copiilor Aflați În Situație De Dificultate”este un eveniment organizat de A.O. „CONCORDIA. Proiecte Sociale” în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliției și Universitatea Pedagogică de Stat ,,Ion Creangă” în cadrul proiectului Trauma-informed practice (TRIP) – emergency psychological support and capacity building, finanțat de KINDERNOTHILFE.