News

Cel mai sigur loc este ACASĂ

25 mai – ziua copilului dispărut

Pe data de  25 mai 2023, începând cu ora 12:00, în Parcul Eroii Patriei (Parcul „afganez”), din sectorul Râșcani a fost organizat un flashmob destinat marcării Zilei Copilului Dispărut.

Scopul acestui eveniment a fost de a sensibiliza opinia publică cu privire la problema copiilor dispăruți, de a aduce în atenție importanța siguranței și protecției copiilor, de a oferi sprijin familiilor care se confruntă cu astfel de situații dificile, precum și de a instrui copiii cum să acționeze în situații de risc, în cazul aflării în stradă.

Un moment special al evenimentului a fost reprezentat de participarea elevilor de la liceul Socrate, care au realizat un flashmob pentru a transmite un mesaj puternic de solidaritate și speranță. Această formă de exprimare a sugerat că fiecare copil are dreptul la siguranță, iubire și protecție, iar fuga de acasă nu este o soluție, ci mai degrabă o iluzie.

Viorica Matas, directoare Executivă A.O CONCORDIA. Proiecte Sociale s-a adresat copiilor, participanți la flash-mob „Copii, vă mulțumesc pentru implicare, dar azi mesajul meu este pentru voi, vreau să țineți minte că pentru oricine, cel mai sigur loc este ACASĂ, iar dacă vă confruntați cu probleme acasă, puteți comunica cu un profesor de la școală sau cu un adult apropiat, care vă poate ajuta. Iar adulților care sunt aici și mă aud, vă rog, dacă vedeți un copil, în situație nesigură, vă îndemnăm să apelați la 112, doar împreună vom reuși să prevenim plecarea de acasă a copiilor și doar împreună putem găsi copiii care încă azi sunt pe lista celor dispăruți.”

Statisticile din primele patru luni ale anului 2023 au evidențiat evoluția cazurilor de plecare voluntară intenționată a copiilor de la domiciliu sau din plasament. Din păcate, s-au înregistrat 211 cazuri de plecare voluntară, implicând 218 copii, dintre care 124 fete și 94 băieți. Aceste cifre ne îngrijorează și subliniază necesitatea de a acorda o atenție sporită acestui fenomen.

Vârsta copiilor care au plecat intenționat de la domiciliu sau plasament a variat, cu 144 de copii în grupa de vârstă 14-16 ani și 42 de copii în grupa de vârstă 10-13 ani. În ceea ce privește mediul de domiciliere, 135 de copii au provenit din mediul urban și 83 de copii au provenit din mediul rural.

Inspectoratul Național de Securitate Publică și A.O. CONCORDIA. Proiecte Sociale și-au asumat responsabilitatea de a contribui la prevenirea și soluționarea problemelor legate de dispariția copiilor. Prin organizarea acestui eveniment, ne-am dorit să aducem în prim-plan această temă și să construim o societate mai sigură și mai protejată pentru copiii noștri.

Vă mulțumim tuturor celor care ați participat la evenimentul din data de 25 mai 2023 pentru a marca împreună Ziua Copilului Dispărut și pentru a descuraja astfel de acțiuni în continuare prin informare, sensibilizare și schimbare de comportament.

 

Eveniment organizat în parteneriat cu A.O. CONCORDIA. Proiecte Sociale, Inspectoratul Național de Securitate Publică, cu suportul financiar al organizației KINDERNOTHILFE

Newsletter Donează