News

„Inima mea e Moldova” scrie pe tricou, dar vrea acasă"

Parteneriate internaționale pentru comunități puternice: Vizita coordonatoarei de proiecte de la Agenția Austriacă pentru Dezvoltare în Republica Moldova, Anna Bagdy, cu participarea CONCORDIA, Jugend Eine Welt, Fundația Don Bosco și Ministerul Federal al Afacerilor Sociale, Sănătății, Serviciilor de Îngrijire și Protecției Consumatorului din Austria.

La CaCom Bolohan ne-au întâlnit femeile refugiate, alături de copiii și nepoții lor. Au pus mână de la mână și au împrospătat pereții casei, au vopsit poarta și erau mândre că au contribuit la îmbunătățirea mediului în care trăiesc, unele dintre ele de aproape un an. Au prelucrat pământul și au plantat pomi și flori. Așteaptă primăvara, însă mai mult și-ar dori să vină pacea în țara lor.  

Micuța Liza, venită din Nicolaev, și-a pus tricoul „Inima mea e Moldova”, ca să ne zică în română cât de bine e aici, dar ne-a recitat o poezie de Taras Șevchenko, ca să ne spună că vrea ACASĂ.  

Viața lor s-a împărțit între „înainte” și „după”, dar acum, Moldova e parte din inima lor, datorită oamenilor buni și partenerilor care ne ajută neîncetat să intervenim de fiecare dată când apare o nevoie.  

Austrian Development Agency susține o serie de proiecte umanitare și de dezvoltare în Republica Moldova, câteva dintre ele - prin intermediul parteneriatului cu CONCORDIA.  

Recent, Anna Bagdy, coordonatoarea de proiecte ADA, a efectuat mai multe vizite în diferite locații pentru a se familiariza cu serviciile oferite și pentru a interacționa cu beneficiarii finali ai proiectelor. Ea a vizitat sediul CONCORDIA, CaCom Bolohan - un centru pentru refugiați și Centrul Multifuncțional din Dubăsarii Vechi, care furnizează servicii de plasament pentru vârstnici și servicii de zi pentru copii și adulți din familii social vulnerabile. Scopul ei a fost de a analiza rezultatele curente ale proiectului #PLUS și de a înțelege problemele cu care se confruntă fiecare partener în îndeplinirea misiunii de a oferi sprijin și servicii sociale atât refugiaților, cât și familiilor gazdă. 

Printre participanții la aceste vizite s-au numărat: Directoarele Executive CONCORDIA Moldova Tatiana Baltă și Viorica Matas, Martin Mühlbacher, Consilier și Atașat de la Ministerul Federal al Afacerilor Sociale, Sănătății, Serviciilor de Îngrijire și Protecției Consumatorului din Austria, Martin Kunze, Manager de Program în acordarea ajutorului umanitar în Ucraina și Moldova, Irmgard Neuherz, Șef de Proiecte și Programe, Konrad Fentzloff, Ofițer de Proiecte din Europa de Est, Centrală și de Sud și Mariana Mariuta, Asistentă de Programe, de la Jugend Eine Welt și Bernhard Drumel, Director Executiv CONCORDIA International. 

Vizitele „din afară” sunt esențiale pentru a înțelege nevoile și provocările partenerilor și beneficiarilor finali ai proiectelor. Aceste vizite asigură o mai bună colaborare între organizațiile partenere și o mai bună coordonare a activităților desfășurate în cadrul proiectelor, evidențiază importanța parteneriatelor internaționale în sprijinirea refugiaților și a familiilor gazdă în comunitățile locale.  

 

Încurajăm astfel de parteneriate și colaborări internaționale în viitor pentru a spori impactul proiectelor sociale și pentru a ajuta la crearea unor comunități mai puternice și mai unificate. 

Suntem mândri să putem oferi sprijin și să contribuim la îmbunătățirea vieții refugiaților, datorită susținerii partenerilor noștri dedicați Austrian Development Agency, Jugend Eine Welt și Jesuit Refugee Service Europe - JRS, care ne susțin în acest demers prin contribuțiile lor financiare. 

Newsletter Donează