News

O grădină plantată înseamnă speranță în ziua de mâine

„Noi nu vrem să plantăm nimic aici, sperăm să plecăm cât mai curând acasă”... E ceea ce ne-a zis o refugiată, cazată la „Casa frumuseții” din s. Bolohan, care este o fostă casă comunitară pentru copii în situații de risc și care a fost închisă, dar imediat ce a pornit fluxul de refugiați, am reanimat clădirea și ne-am mobilizat pentru a-i găzdui pe cei care au fugit de război. Acum în plasament se află 20 de refugiați, dintre care 12 sunt copii.

Am mers în vizită la „Casa frumuseții” cu Bernhard Drumel - International CEO al „CONCORDIA Social Projects”, Părintele Markus Inama SJ - Membrul bordului internațional, Martina Raytchinova - director de programe internaționale, Alexandra Ioan - Lider de echipă pentru strângerea de fonduri instituționale și fundații, Viorica Matas și Tatiana Baltă - directoarele executive ale A.O. „CONCORDIA. Proiecte Sociale Moldova”. 

Scopul acestei vizite a fost unul foarte simplu – toți membrii delegației își doreau să afle necesitățile familiilor refugiate din prima sursă.  

Prima întrebare a domnului Bernhard Drumel, la intrarea în curtea unde-l așteptau cu toții, a fost: „Pe lângă pace și dorința de a reveni acasă, ce nevoi aveți aici?”  

„Vreau multe rochii, multe păpuși și o minge”, ne-a spus Kristina, o fetiță de 7 ani din Odesa, dar care se află la Bolohan de aproape două luni. Mama ei se îndreptățește: „N-am reușit să luăm nimic de acasă, am fugit, lăsând totul, iar acum ea plânge că-i lipsesc păpușile Barbie”.  

Mămica lui Liova, un băiețel de numai doi ani - Anastasia, care și-a lăsat în urmă toată familia, ne-a spus cu lacrimi în ochi că și-ar dori să fie utilă și a rugat să o ajutăm cu lână, pentru ca ea să poată croșeta jucării pentru copii.  

La întrebarea lui Bernhard dacă vor să facă o grădină în jurul casei, ca să poată crește ceapă, castraveți, femeile ne-au răspuns „Noi sperăm să plecăm acasă cât mai curând… Nu dorim să prindem rădăcini aici”. 

Martina era profund impresionată de ochii acelor copii, nu a pus întrebări, le înțelegea toată durerea și fără cuvinte, doar îi sorbea din priviri, cu compasiune. Mama Cristinei, o fetiță de numai 4 luni, i-a propus să o țină în brațe pe fetița ei. Aceasta a sensibilizat întreaga echipă, mai ales că fetița era de o cumințenie de care întâlnești mai rar. Despre Cristina, mai târziu, se va spune că e „copilul războiului”… 

Viorica Matas: „Necesitățile oamenilor ne mobilizează și încercăm să răspundem imediat la orice solicitare. Urmează să ajungem la Ruseștii Noi, acolo avem o altă casă unde sunt cazați refugiați mai în vârstă. Ei au alte nevoi, mergem să vedem care sunt nevoile și cum se simt ei, departe de casă, cu multe griji și emoții, îndurerați că au lăsat o viață în urmă...dincolo de hotar... 

Tatiana Baltă: „Foarte valoros, în acest moment, pentru organizația noastră dar și pentru Republica Moldova, este implicarea echipei internaționale ONE CONCORDIA. Este uimitoare această mobilizare absolută de a reuni toate resursele atât financiare cât și umane și de a le canaliza spre Moldova”. 

Dacă aveți nevoie de ajutor, sau cunoașteți pe cineva care ar avea nevoie de noi, sunteți invitați să ne scrieți pe adresa moldova(at)concordia.md.  
___________________________________ 

CONCORDIA activează în Moldova din 2004. Suntem o organizație internațională cu sedii în Austria, Germania, Elveția, România, Bulgaria și Kosovo.  
Ne dedicăm sprijinirii copiilor, tinerilor și familiilor aflate în nevoie, pentru a avea o viață independentă și responsabilă.  
Zilnic oferim ajutor și suport în cadrul celor 58 de servicii din 46 de localități (Cantine sociale, Case comunitare pentru copii în situații de risc, Servicii rezidențiale pentru persoane în etate, etc.). În 2021 am ajutat 7229 de beneficiari unici.  

Recent am lansat un nou program pentru susținerea refugiaților. Până acum am ajutat peste 4000 de refugiați cu pachete alimentare și sanitare. Suntem alături și de familiile care-i găzduiesc refugiații, la fel am oferit cazare pentru peste 600 de persoane, în continuare oferim alimentație și transport în vamă, suport psiho-social, lemne pentru familiile care găzduiesc refugiați. 

Newsletter Donează