News

SCHIMB DE EXPERIENȚĂ ÎNTRE REPUBLICA MOLDOVA ȘI ROMÂNIA

În perioada 27 aprilie curent, o delegație din angajații A.O. „Concordia. Proiecte Sociale” a întreprins o vizită la Iași, care a avut drept scop schimbul de experiență pe domeniul de protecție a drepturilor copiilor abuzați.

În cadrul vizitei de studiu au participat Directorii Executivi Tatiana Baltă și Viorica Matas, Responsabilul de serviciile de tip rezidențial pentru copii Elena Țurcanu, Responsabilul Național de Protecția Copilului din cadrul A.O. „Concordia. Proiecte Sociale” – Diana Buzovici, Șefii de Centre Multifuncționale din Cosăuți și Nisporeni - Nina Zagaevschi și Pavel Nani, cât și specialiștii implicați în procesul de asistență a copiilor care au trecut prin experiențe de abuz/violență – Oxana Gânga, Pavel Nani, Nina Zagaevschi, Aliona Florea. 

Scopul acestei vizite a fost împărtășirea bunelor practici ale organizațiilor nonguvernamentale, dar și a celor guvernamentale în procesul de asistență a copiilor, aflați în situații de violență, indiferent de forma și manifestarea acesteia.  

Primul punct strategic al echipei Concordia a fost Centrul de consiliere și sprijin pentru copii și părinți - „Gândește cu inima!”. Corina Mighiu, psihologul Asociației „Salvați Copiii. Iași” ne-a prezentat instrumente utile și module de instruire cu care operează organizația la nivel de instituție pentru prevenirea abuzului și ne-a sugerat programe de consiliere atât pentru copii, cât și pentru părinți.  

Corina Mighiu: „În calitate de psiholog, vă asigur că nu există copii cu probleme, în spatele cărora n-ar exista maturi care ar genera aceste probleme, anume din această perspectivă alegem să lucrăm cu părinții, fie în grup, fie elaborând un program personalizat”. 

Nelu Ivănușcă, consilier „Salvați Copiii. Iași”: „În peste 50% din cazuri nici nu apucăm să-i cunoaștem pe copii, fiindcă odată ce ai posibilitatea să convingi părintele să colaboreze, problema e ca și rezolvată. Provocarea mare este să convingi părinții să nu renunțe la jumătate de cale.” 

La câteva cartiere de „Gândește cu inima!” se află „Centrul specializat de zi pentru resocializarea copilului predelincvent și delincvent provenit din familii dezorganizate social”. Am mers însoțiți de colegii de la „Salvați Copiii. Iași”. Elena Țurcanu, Responsabilul de serviciile de tip rezidențial pentru copii (Concordia) a afirmat: „Salvați copiii Iași”, care este un ONG, are o colaborare strânsă cu această organizație de stat. Este un exemplu extraordinar de interacțiune care se produce între societatea civilă și Stat, mai ales că au de beneficiat în urma acestei colaborări toți copiii aflați în situații de risc.” 

Silvia Bartolomei – coordonatoarea centrului de urgență a fost dispusă să ne prezinte în cele mai mici detalii cum funcționează centrul, a vorbit despre organigramă, despre metodele pe care le abordează asistenții sociali, atunci când instrumentează cazurile mai ales că recent a fost lansat serviciul „Telefonul copilului - 983”, ca urmare a început să activeze nonstop și o echipă mobilă de intervenție.  

A fost o vizită foarte sensibilă pentru Diana Buzovici, Responsabil Național de Protecția Copilului din cadrul A.O. „Concordia. Proiecte Sociale”: „Oportunitatea pe care ne-a oferit-o Concordia în cadrul acestei vizite de studii, vine a fi una informativă și aplicativă. Informativă din perspectivă cunoașterii experiențelor colegilor din România în asistența copiilor care au trăit și au supraviețuit în urma situațiilor de abuz sau manifestărilor abuzive. Din perspectivă aplicativă au fost prezentate din diverse aspecte:1 relația de colaborare și parteneriat dintre ONG și structurile Statului, 2. experiențele de promovare a campaniilor de prevenire a fenomenului la diverse etape: personal, familial și comunitar, care în final schimbă atitudinile persoanelor față de fenomen și 3 serviciile de asistență și reabilitare a copiilor care au trăit astfel de experiențe. 

Schimbul de experiență îmi oferă posibilitatea de a aborda segmentul mult mai amplu și complex, este un imbold de a interveni prin dezvoltarea noilor abordări ale segmentului de siguranță și servicii sigure pentru copii. 

Cred că toate aceste cunoștințe ne vor ajuta să prevenim anumite riscuri în procesul de asistență cât și să oferim mai mult spațiu de creativitate specialiștilor în procesul de asistență, implicare și mobilizare comunitară acolo unde a ajuns Concordia, cât și în procesul de auto-dezvoltare personală în calitate de practicieni.”  

Următoarea destinație a echipei Concordia a fost Direcția Generală de Asistență socială și protecția copilului a consiliului Județean Iași. Acolo am fost întâlniți de directoarea DGASPC Iași Dr.Niculina Karacsony.  

Am fost plăcut surprinși de faptul că legislația RM este cunoscută de colegii de la Iași în ceea ce ține de cazurile sociale, instituționalizare și dezinstituționalizare, mai mult ca atât, doamna Dr.Karacsony a fost încântată să descopere că, în Republica Moldova, un reprezentant al societății civile A.O. „Concordia. Proiecte Sociale” prestează o gamă atât de vastă de servicii sociale (56 servicii pe întreg teritoriul Republicii Moldova). A accentuat că este un exemplu frumos pentru România activitatea ONG-ului nostru.   

Directorul executiv A.O. „Concordia. Proiecte Sociale” Viorica Matas, care a fost inițiatoarea acestei expediții, a urmărit un scop, pe lângă cel de a prelua bunele experiențe, - pe cel de a descoperi toate lacunele și problemele, care pot apărea în prevenția și protecția drepturilor copiilor care au suferit orice formă de abuz. „Cu regret, abuzul nu are hotare. Or, instrumentarul pe care ni-l propunem să-l elaborăm pentru intervenția în aceste cazuri trebuie să fie unul perfect. Suntem o organizație în care ne asumăm toate responsabilitățile, odată ce ne implicăm într-un caz anume”, a declarat doamna Matas.  

„Suntem îngrijorați de creșterea cazurilor, dar și de diversificarea formelor de abuz. În contextul crizei refugiaților, perioadei post-pandemice și a altor factori curenți, trebuie să acționăm rapid, în plină cunoștință de cauză. Anume din acest motiv suntem foarte deschiși și dornici pentru schimburi de experiență de acest gen. Urmează o serie de evenimente legate de domeniul prevenției abuzului. Comunicarea si colaborarea dintre actorii din domeniul social, care au scopuri si misiuni identice, sunt vitale. Iar rezultatele se resimt doar atunci când ONG-urile colaborează strâns cu organizațiile de stat și se ajută reciproc”, a declarat Tatiana Baltă, Director Executiv A.O. „Concordia. Proiecte Sociale”.  

Într-un final s-a produs un networking între cei mai activi actori ai societății civile a Republicii Moldova și România în domeniul drepturilor copiilor dar și reprezentanții statului român din Județul Iași, cei mai implicați în acest domeniu. Urmare a acestei sesiuni de informare vor fi mai multe activități de instruire pentru asistenții sociali atât în Moldova, cât și în România. Pentru că activăm într-un domeniu strâns legat de protecția copilului și, cu regret, întâlnim prea des copii abuzați, discuția a fost una foarte aprinsă, iar în curând vom reveni cu agenda evenimentelor care va fi elaborată împreună cu partenerii noștri de peste Prut.  

 

 

Newsletter Donează