Investesc în viitorul tinerilor

Un reportaj despre prietenii noștri din Viena. Mia multe...

Ai noștri tineri la Viena

Evoluția tinerilor de la Concordia reflectată de jurnaliștii de la Prime TV. Mai multe...

Despre Concordia la TV Moldova 1

Directorul Executiv al A.O CONCORDIA. Proiecte Sociale Viorica Matas invitată la emisiunea "Cine Vine la Noi" de la postul de televiziune Moldova 1. Mai multe...


VIDEO Peste 40 de organizații neguvernamentale au participat la Târgul ONG-urilor

Peste 40 de organizaţii neguvernamentale din Republica Moldova au participat sâmbătă la Târgul ONG-urilor. Fie că luptă pentru drepturile copiilor sau ale femeilor, sau încearcă să ajute bătrânii şi persoanele cu nevoie speciale, organizaţiile non-profit ajută astfel la consolidarea democraţiei şi a valorilor umane.

mai mult> tvrmoldova.md


Peste 40 de organizații neguvernamentale au participat la Târgul ONG-urilor

Peste 40 de organizații neguvernamentale din R. Moldova au participat astăzi la Târgul ONG-urilor, care s-a desfășurat în Grădina Publică ”Ștefan cel Mare și Sfânt” din capitală, informează MOLDPRES. 

Potrivit organizatorilor, scopul evenimentului este de a promova realizările organizațiilor neguvernamentale și de a sensibiliza cetățenii despre importanța implicării civice. Astfel, ONG-urile au informat publicul despre realizările lor și despre oportunitățile de voluntariat și de sprijinire prin mecanismul de desemnare procentuală de 2%.

mai mult> moldpres.md

REPORTAJ. În așteptarea reformelor, medicina de familie din teritoriu mai funcționează pe rămășițele entuziasmului

Medicina de familie se sufocă în sate, în Centre de Sănătate, unde nu sunt veceuri, apă și canalizare. Unii medici lucrează din ambiția de a demonstra că ei pot să schimbe ceva pentru comunitate și pentru ei înșiși. Cu mașini care se strică la mijloc de drum, cu o birocrație sufocantă, cu deficit de medicamente și de angajați, medicii de familie mai speră că lucrurile vor merge spre bine odată cu implementarea reformei anunțate.

mai mult> sanatateinfo.md

Orice clipă trăită este o șansă indispensabilă de fericire și speranță

Jurnalul săptămânal cu Ion Croitoru 

Născut în 6 septembrie 1988 la Cărpineni, rainul Hâncești. Absolvent în 2014 al Facultății de sociologie și asistență socială a Universității de stat din Moldova. Primul loc de muncă a fost la Regia de transport electirc din Chișinău, timp de doi ani. În prezent este manager la asociația obștească Concordia. Proiecte sociale. Modrator la postul de radio Pro Mingir, și adminstrtor al site-ului Regional.md

Luni

Astăzi îmi număr faptele bune, iar în treacăt culeg primul mamei surâs. Timpul mă stresează și sunt nerăbdător să aflu ultimele noutăți și întâmplări din weekendul trecut. 

mai mult Europa Libera>


Cum își trăiesc viața bătrânii din centrele de plasament „Concordia"

Mulți bătrâni din Moldova au nevoie de comunicare, înțelegere și de cineva alături. Pornind de la această premisă, în țara noastră își fac loc tot mai multe organizații non-guvernamentale, care vin în ajutorul vârstnicilor. Una dintre acestea este asociația obștească „Concordia", în cadrul căreia sunt în desfășurare două mari proiecte: Pentru părinții noștri și Pentru copiii noștri. 

Ca să aflăm și mai multe despre organizație, dar și despre cum un bătrân își poate găsi alinare prin intermediul acestei asociații, am vorbit cu Natalia Miron, managerul proiectului „Pentru părinții noștri" și cu Otilia Sârbu, director „Concordia" în Moldova. 

mai mult 60plus.md


Campania de Paști ”Dăruim pentru ei”. Să ajutăm oamenii mai triști ca noi!

În perioada 26 martie – 4 aprilie 2018, Centrul comunitar de asistență socială ”CONCORDIA. Proiecte Sociale” din s. Doroțcaia va desfășura campania de Paști de colectare a produselor alimentare pentru circa 50 de beneficiari din cadrul centrului, în particular, bătrâni, copii aflați în situații de risc și familii social-vulnerabile.

Campania de Paști ”Dăruim pentru ei” va avea loc în incinta magazinelor alimentare „Ludmila” Mayorall SRL și ÎI „Nicolaev Irina”, inclusiv la sediul Centrului nostru din s. Doroțcaia (clădirea Centrul Medicilor de Familie) în perioada 26.03.2018 – 04.04.2018, de luni până vineri începând cu orele 9.30 până la 16.00.

mai mult> regional.md


Foto: Zi de bucurie pentru copiii de la Centrul Social din satul Negrea. Aceștia au fost vizitați de o meșteriță handmade!

Copiii de la Centrul Social A O „Concordia. Proiecte Sociale” din satul Negrea, raionul Hîncești, au avut azi parte de o zi deosebită, informează Regional.md. Aceștia au participat la un master class susținut de tânăra artistă handmade Valentina Șelaru, care i-a învățat să croșeteze și să brodeze pe pânză inimioare.

Mi-am dorit să petrec  într-un mod mai deosebit Ziua Îndrăgostiților. Astfel, am venit să le fac ziua mai frumoasă acestor copilași. Am rămas uimită de ingeniozitatea și talentul pe care îl au”, a declarat Valentina Șelaru pentru Regional.md.

mai mult>


Copiii de la A.O. „Concordia. Proiecte Sociale” din satul Negrea, raionul Hîncești au confecționat azi mărțișoare

Mare forfotă azi la Centrul Social A O „Concordia. Proiecte Sociale” din satul Negrea, raionul Hîncești. Copiii de aici au fost vizitați de meșterița handmade Valentina Șelaru, alături de care au confecționat mărțișoare pentru cei dragi. Astfel, la finalul masterclass-ului, fetițele de aici s-au ales cu câte un mărțișor confecționat pentru ele și altul – pentru mămici. 

Pentru că mâine e 1 martie, zi în care oferim mărțișoare, am hotărât să vin din nou în vizită la acești copii, pentru a le oferi un masterclass de meșterire a mărțișoarelor. I-am regăsit la fel de dornici de a descoperi noi tehnici în handmade. Fetițele au învățat să croșeteze mărțișoare-rochițe, iar la final mi-au spus că niciodată nu au crezut că vor face așa ceva. Așa au înțeles că au talent, care trebuie descoperit. Iar ca răsplată, mâine vor fi premiate”, a declarat Valentina pentru Regional.md.

mai mult>


Zi de poveste la Târgul de Crăciun

Peste 40 de copii din familii defavorizate din Chişinău au avut parte de o zi memorabilă. Aceştia au fost la Târgul de Crăciun organizat de Guvern, unde s-au distrat pe cinste şi au primit daruri din partea lui Moş Crăciun. 

Distracţia a început la patinoar.

"Prima dată când patinez, la început e mai greu, am crezut că e ca pe role, dar nu este aşa. Pentru mine e vesel, am dispoziţie, foarte frumos".

"Mă tem că mi se îndoaie picioarele, dar e foarte bine. Mă miră foarte tare că în alte părţi nu e zăpadă şi numai aici este, prima oară vin aici şi îmi place".

"Mie îmi place cel mai tare când cad jos. De ce? Nu mă doare. Mie la fel îmi place deoarece pentru că alţii se râd şi eu tot mă fac vesel un pic."

Reportaj complet: Publika.md


Opt copii orfani şi-au găsit adăpost la o casă comunitară, inaugurată în satul Doroţcaia, raionul Dubăsari

Opt copii orfani şi-au găsit adăpost la o casă comunitară, inaugurată în satul Doroţcaia, raionul Dubăsari. Instituţia este dotată cu toate condiţiile necesare: bucătărie, baie, cameră de zi şi dormitoare.

Datorită acestui proiect, minorii vor frecventa cu regularitate orele şi vor avea posibilitatea să se integreze în comunitate.

Marin Popescu este în clasa a noua. Băiatul a ajuns să trăiască aici, după ce familia nu s-a mai interesat de soarta lui şi a celor patru fraţi ai săi. Mama lor a decedat acum un an, iar cu tatăl demult au pierdut orice legătură. Marin spune că a găsit în noua locuinţă căldura părintească de care avea mare nevoie. 

Reportaj video publika.md


”Casa Prieteniei” inaugurată în satul Doroțcaia

Astăzi, 24 noiembrie curent, în satul Doroțcaia a fost inaugurată Casa comunitară pentru copii în situații de risc ,,Casa Prieteniei”. La invitația Asociației Obștești Concordia Moldova, la ceremonia de inaugurare a participat și Conducerea raionului Dubăsari.
Casa comunitară are drept scop pregătirea și dezvoltarea abilităților și deprinderilor copiilor aflați în situații de risc pentru o viață independentă.

Articol complet dubasari.md

VIDEO. Cum s-a desfășurat conferința internațională „Provocări și soluții privind sustenabilitatea serviciilor sociale în Republica Moldova”

Pe 3-4 octombrie, la Chișinău s-a desfășurat conferința internațională „Provocări și soluții privind sustenabilitatea serviciilor sociale în Republica Moldova”.

„Scopul conferinței este de a discuta viitorul serviciilor sociale prestate de organizații neguvernamentale din Republica Moldova, inclusiv prin prisma proiectelor Concordiei. Ca de exemplu, în luna octombrie se finalizează un proiect de 4 ani finanțat de Guvernul Austriei”, a declarat Otilia Sîrbu, Director Executiv „Concordia".

Reportaj complet portal Agora.md

Totalizarea rezultatelor conferinței internaționale privind sustenabilitatea serviciilor sociale în Republica Moldova

La 4 octombrie 2017, la Institutul Muncii din mun. Chișinău s-au finalizat lucrările conferinței internaționale cu genericul „Provocări și soluții privind sustenabilitatea serviciilor sociale în Republica Moldova”. Evenimentul respectiv a fost organizat de către A.O.”CONCORDIA. Proiecte Sociale”, în parteneriat cu Agenția Austriacă pentru Dezvoltare, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Ambasada Austriei în Republica Moldova.

Pe parcursul a două zile, reprezentanții administrației publice centrale și locale, mediului academic, experți din țară și peste hotare – Austria și România, precum și reprezentanții ONG-urilor active în domeniu au abordat problema prestării serviciilor sociale de calitate și sustenabilitatea lor, în special, în localitățile rurale ale Republicii Moldova.

Articol complet portal ea.md

Foto/Video: Problemele sociale, discutate la Conferința Internaționala organizată de A. O. ”Concordia. Proiecte Sociale”

În perioada 3 - 4 octombrie 2017, în incinta Institutului Muncii din mun. Chișinău, se desfășoară Conferința Internațională cu genericul „Provocări și soluții privind sustenabilitatea serviciilor sociale în Republica Moldova”. Acest eveniment este organizat de către A.O.”CONCORDIA. Proiecte Sociale”, în parteneriat cu Agenția Austriacă pentru Dezvoltare, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Ambasada Austriei în Republica Moldova.

Scopul acestei conferințe este sensibilizarea factorilor de decizie, autorităților publice centrale și locale, societății civile, precum și a altor actori relevanți privind necesitatea identificării unor soluții viabile pentru asigurarea sustenabilității serviciilor sociale prezente în regiunile rurale ale Republicii Moldova.

Articol complet portal regional.md

Sustenabilitatea serviciilor sociale în Republica Moldova, discutată în cadrul conferinței internaționale organizată de CONCORDIA Moldova (Foto)

În perioada 3 - 4 octombrie 2017, în incinta Institutului Muncii din mun. Chișinău, se desfășoară Conferința Internațională cu genericul „Provocări și soluții privind sustenabilitatea serviciilor sociale în Republica Moldova”. Acest eveniment este organizat de către A.O.”CONCORDIA. Proiecte Sociale”, în parteneriat cu Agenția Austriacă pentru Dezvoltare, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Ambasada Austriei în Republica Moldova.

Scopul acestei conferințe este sensibilizarea factorilor de decizie, autorităților publice centrale și locale, societății civile, precum și a altor actori relevanți privind necesitatea identificării unor soluții viabile pentru asigurarea sustenabilității serviciilor sociale prezente în regiunile rurale ale Republicii Moldova.

La evenimentul în cauză participă donatorii și partenerii CONCORDIEI Moldova, reprezentanți din cadrul autorităților publice centrale și locale, precum și reprezentanții mediului academic și ONG-urilor în domeniul social.

Articol complet portal ea.md

Sustenabilitatea serviciilor sociale în Republica Moldova discutată în cadrul unei conferințe internaționale

În perioada 3 - 4 octombrie 2017, în incinta Institutului Muncii din mun. Chișinău, se desfășoară Conferința Internațională cu genericul „Provocări și soluții privind sustenabilitatea serviciilor sociale în Republica Moldova”. Acest eveniment este organizat de către A.O.”CONCORDIA. Proiecte Sociale”, în parteneriat cu Agenția Austriacă pentru Dezvoltare, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Ambasada Austriei în Republica Moldova.

Scopul acestei conferințe este sensibilizarea factorilor de decizie, autorităților publice centrale și locale, societății civile, precum și a altor actori relevanți privind necesitatea identificării unor soluții viabile pentru asigurarea sustenabilității serviciilor sociale prezente în regiunile rurale ale Republicii Moldova.

Articol complet msmps.md

 

Acolo unde autoritățile n-au mâini să ajute copiii sărmani, intervine Concordia. Privește Austria prin prisma actelor de caritate făcute la noi

Peste 5000 de oameni nevoiași din Moldova sunt ajutați, anual, de asociația obștească din Austria „Concordia”.

În 2003, părintele austriac Georg Sporschill SJ sosise în Republica Moldova însoțit de câțiva angajați ai CONCORDIA România, cu scopul de a lansa proiecte sociale și la noi, pentru susținerea copiilor orfani și oamenilor săraci.

În 12 ani de activitate, peste 11 de copii au fost ajutați, peste 240 de orfani au primit o casă, peste 400 de bătrâni au un acoperiș deasupra capului, fiind găzduiți de centrele create de „Concordia. Proiecte Sociale”. Peste 3,5 milioane de prânzuri calde au fost împărțite oamenilor sărmani în toată țara. 

Articol complet portal ea.md

FOTO. Pentru ei „Casa Ignatius” este cea „părintească”. Iată cum sunt ajutați tinerii de 15-18 ani, ieșiți din instituții rezidențiale

Ziua de 1 iunie este deopotrivă sărbătoare pentru fiecare persoană care a rămas în suflet copil. Organizația nonguvenamentală „Concordia Moldova” a inaugurat cu această ocazia Centrul de Tineret „Casa Ignatius” - o locuință comunitară care, de mai bine de un an, a devenit casă părintească pentru tineri ieșiți din instituțiile rezidențiale care își continua studiile sau au nevoie de asistență pentru a se încadra în viața socială.

La inaugurare copiii au avut parte de multă distracție, iar invitații de onoare și directorul au tăiat panglica simbolică. Casa a fost binecuvântată și sfințită de doi preoți romano-catolici din România și Austria.

„Studenții care învață la instituții superioare de învățământ au aici o casă părintească, pentru că ei nu au în altă parte unde merge în weekend și vacanțe. Este „Casa Ignatio de Laiola”, numită așa în cinstea unui preot iezuit care a fondat organizația mamă”, a remarcat Otilia Sîrbu, director executiv „Concordia Moldova”.

Articol complet portal Agora

 


Sărbătoare mare la Ciuciuleni, Hîncești. Copii de la AO „Concordia” au organizat un TVC dedicat zilei de 8 martie!

În preajma zilei de 8 martie, copii de la AO „Concordia” din satul Ciuciuleni, raionul Hîncești, au organizat un TVC dedicat sărbătorilor de primăvară și în mod deosebit Zilei Internaționale a Femeii. Cu această ocazie, în cadrul TVC-ului cu genericul „Sărut, femeie, mâna ta!”, s-au împărțit în două echipe – „GHIOCEII” și „LALELELE”, prezentând dansuri, cântece, poezii și alte momente artistice. Şi primarul, Gheorghe Grigoraş, prezent la sărbătoare, a mulţumit pentru prilejul oferit de a se convinge o dată în plus că satul Ciuciuleni are cu ce se mândri având oameni buni şi inteligenţi care se ajută reciproc. totodată primarul, Gheorghe Grigoraş, a felicitat călduros pe toate doamnele și domnișoarele  cu frumoasele sărbători de primăvară.

Articol complet portal regional.md


Vizita jurnaliștilor de la Tiroler Tageszeitung din Austria

În perioada 10-12 ianuarie CONCORDIA Moldova a fost vizitată de Norbert Adlassnigg, director Marketing de la publicația zilnică Tiroler Tageszeitung și Marco Witting, jurnalist la aceeași publicație. Timp de aproape un an acest ziar a organizat o campanie de colectare de fonduri de la cetățenii austrieci cu scopul de a ajuta CONCORDIA Moldova să procure o casă pentru 5 frați și surori din Cahul, rămași fără ocrotire părintească. Astfel, s-a putut crea încă o casă de copii de tip familial în care acești copiii vor crește împreună în familia părinților educatori.

Articol complet Tiroler Tageszeitung


Asociația Obștească Concordia va oferi daruri de Crăciun copiilor din centrele de plasament!

Vineri, în data de 23 decembrie, Asociația obștească ,,CONCORDIA. Proiecte sociale” a organizat cea dintâi ediție a seriei evenimentelor O seară de colinde „Crăciunul vine din inimă”. Serata cu colinde, desfășurată în incinta Bibliotecii municipale B.P. Hașdeu, a fost dedicată susținerii copiilor defavorizați din Republica Moldova, aflați în diverse centre de plasament. Evenimentul a adunat zeci de vizitatori, care au avut posibilitatea să achiziționeze în cadrul târgului, lucrări decorative meșterite de către copiii din centrele sociale a 34 de localități din Republica Moldova. Copiii au confecționat cu multă imaginație, iscusință și dibăcie, brăduţii şi cadourile expuse la târg.

Articol complet unica.md


Centru multifuncţional de servicii sociale, deschis în raionul Soroca

Noi servicii sociale gratuite pentru persoanele nevoiaşe de la sate. De această dată este vorba despre un Centru multifuncţional de servicii sociale, deschis în satul Cosăuţi din raionul Soroca. La serviciile centrului vor putea apela bătrânii, femeile şi copiii, aflaţi în dificultate, relatează Mesager.

Noul centru a fost deja testat de persoanele aflate în dificultate. Pentru o femeie din Cosăuţi dar și pentru cei opt copii ai săi, Centrul multifuncţional a devenit a doua casă.  Sunt prezenţi aici zilnic, iar femeia  spune că de fiecare dată se întorc acasă binedispuşi.

Reportaj Moldova 1


La Cosăuți a fost inaugurat un centru multifuncțional

Mare sărbătoare a fost vinerea trecută la Cosăuți, unde a fost inaugurat un Centru multifuncțional destinat persoanelor vârstnice, femeilor și copiilor, care trăiesc în condiții de viață precare din satul Cosăuți, dar și localitățile învecinate. La evenimentul festiv au participat reprezentanți ai administrației publice locale, angajați ai centrului, parteneri, donatori, precum și locuitori ai satului și potențiali beneficiari. 

Reportaj Observatorul de Nord


Interviu cu voluntarii din Austria. Află ce i-a determinat să vină la CONCORDIA Moldova.

Philipp și Severin sunt doi tineri de 18 și, respectiv, 19 ani, de origine austriacă, care au venit în Republica Moldova pentru a face voluntariat, iar aici au ajuns datorită organizației obștești „Concordia. Proiecte sociale”. Istoria celor doi este diferită. În Austria, serviciul militar este obligatoriu, dar deoarece Philipp nu-și dorea să facă acest lucru, a ales să facă serviciul civil peste hotarele țării, așa a ajuns în Moldova. Severin știa de la început că își dorește să facă serviciul civil, iar la recomandarea unei prietene care a mai făcut voluntariat în Moldova, a ales să vină și el aici.

Articol complet portal Zugo.md 


Echipa de televiziune austriacă P3tv în vizită la CONCORDIA Moldova

În perioada 27-30 septembrie o echipă de jurnaliști de la postul de televiziune austriac P3tv a vizitat CONCORDIA Moldova pentru a face cunoștință cu activitățile și proiectele organizației, nevoile beneficiarilor, dar și situația dificilă în care se află o bună parte a populației țării, mai ales din  localitățile rurale. Aceștia au vizitat Casa Concordia, centrele sociale din Dubăsarii Vechi și Pîrîta. De asemenea, reportajul prezintă lansarea proiectului de fermă socială ecologică „ECOncordia”.

Aici găsiți reportajul video.


„ECOncordia” – întreprindere socială sustenabilă pentru inserție profesională a tinerilor defavorizați.


La data de  29 septembrie 2016, în satul Breanova, raionul Orhei, a fost inaugurată prima fermă ecologică mixtă din Republica Moldova –„ECOncordia”. Prin intermediul acestei inițiative ne propunem extinderea capacității CONCODIA de a ajuta, de a învăța și schimba spre bine tânăra generație, prin educare și oferire de locuri de muncă și, prin urmare, asigurarea viitorului lor.
Inițierea lucrărilor de amenajare a fermei „ECOncordia” este planificată pentru luna februarie 2017, urmând ca deja pe parcursul anului viitor cantinele și centrele sociale CONCORDIA Moldova să fie asigurate cu tot necesarul de produse alimentare ecologice, iar în anul 2018 produsele agricole ecologice să fie comercializate în centrele comerciale din Chișinău, venitul obținut în rezultatul vânzărilor fiind investit în proiectele sociale ale CONCORDIEI Moldova.

Citeste mai mult...


Concordia Moldova un exemplu de succes

Prezentă atît la nivel de țară, cît și la nivel de regiuni și comunități, activitatea AO CONCORDIA Moldova este  reflectată în presa regională, prin prisma practicilor pozitive desfășurate. Articol complet Ziarul Cuvîntul


Mii de familii nevoiaşe au beneficiat de prânzuri calde

Cu ocazia aniversării 10 ani CONCORDIA Moldova, televiziunea publică Moldova 1, a asistat la sărbătoarea noastră organizată sîmbătă, 20 septembrie 2014.

Aici găsiți video de la știrile de la Moldova 1.


„Moldova nu trebuie să meargă în Europa, Moldova este parte a Europei…” (Europa Liberă 20.09.2014)

Valentina Ursu

„O societate trebuie să se ocupe în primul şi în primul rând de cei mai săraci din societate. Acesta este gradul de măsurare morală – o societate este numai atât de bună cum le merge la săracii lor. Aceasta este realitatea.“ a declarat Michael Zikeli pentru Europa Liberă. Despre sărăcie și alte întrebări cum sunt „Cine îl ajută pe moldoveanul nevoiaş? Cum că explicaţi dumneavoastră că cel bogat vrea mai multă avere, mai multă bogăţie? Câţi ani i-ar mai trebui Moldovei ca să scape şi de sărăcie şi de problemele care aduc necazuri oamenilor?” și-a expus opinia Președintele CONCORDIA Moldova.

Aici puteți citi și asculta interviul.

Descărcați interviul în format PDF.


La marginea Europei (Vorarlberger Kirchen Blatt 24. Juli 2014)

Bettina Schörgenhofer, Directoarea Generală a CONCORDIA Moldova a fost invitata ziarului din regiunea sa de baștină, Vorarlberg, Austria. Aici a purtat o discuție despre implica- rea ei în susținerea și ajutorarea oamenilor săraci din țara noastră. „Ne-am decis pentru CONCORDIA în Moldova, pentru că vroiam să mer- gem la marginea cea, unde sărăcia este mare.”


Copii și vîrstnici rămași singuri

Redactorul șef al ziarului austriac „Die Presse“, Rainer Novak, aflat în vizită la CONCORDIA Moldova pe data de unu și două iunie, a scris într-un articol din ziarul cotidian online despre viața copiilor rămași singuri sau în grija bunicilor acasă, despre bătrînii care luptă zilnic pentru viață din cauza sărăciei existențiale și despre implicarea organizației noastre pentru.. mai mult


Facebook